Birseysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışma hayatınız süresince yaptığınız düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimle, çalışma döneminizde sahip olduğunuz yaşam standartlarını emeklilik döneminizde de devam ettirmeyi amaçlayan gönüllülüğe dayalı bir sistemdir.

BES, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olan ve devlet tarafından vergi avantajlarıyla desteklenen bir sistemdir.

Sisteminde emekli olmak için, ilk giriş tarihinizden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemeniz ve 56 yaşınızı tamamlamanız gerekir.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili bilmeniz gereken hususlar

Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarınızı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirebilirsiniz.

Birikimlerinizi başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Bunun için emeklilik sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren en az 1 yıl geçmelidir.

Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesaplarınızı birleştirebilirsiniz.​

Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz. Ancak katkı payı ödenmeyen süre emekliliğe hak kazanılması için gereken sürenin hesabında dikkate alınmaz.​

Yılda en fazla 6 defa fon dağılım oranınızı ve 4 defa emeklilik planınızı değiştirebilirsiniz. Sistemden emekli olabilmeniz için 10 yıl düzenli ödeme yapmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız yeterlidir.

Emekliliğe hak kazanmadan önce dilediğiniz anda sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden erken ayrılma durumunda birikimlerinize stopaj ve varsa giriş aidatı kesintileri uygulanır.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.

Vergi Avantajı

Bireysel emeklilik sistemine katkı payı öderken, birikimleriniz değerlendirilirken ve sistemden ayrılırken ayrı ayrı vergi avantajlarından yararlanırsınız.

Katkı Payı Ödemeleri Sırasında;

Ücretli çalışansanız, ödediğiniz katkı paylarını, ödediğiniz ayda elde ettiğiniz ücretin %10’unu ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirebilirsiniz.

Yıllık beyanname veriyorsanız, ödediğiniz katkı payları toplamını, gelirinizin %10’unu ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, gelirinizi elde ettiğiniz yılda ödemeniz şartıyla, vergi matrahından indirebilirsiniz.

Birikimlerinizin Değerlendirilmesi Sırasında;

Emeklilik yatırım fonları, kurumlar vergisinden ve gelir vergisi kesintisinden (stopajından) muaftır.

Sistemden Ayrılma Sırasında;

Sistemde 10 yıl düzenli ödeme yapıp, 56 yaşınızı tamamladığınızda emekliliğe hak kazanırsınız. Emekli olduğunuzda, birikimlerinizin %25’i vergiden muaf tutulup kalanına %5 oranında (%3,75) stopaj uygulanır. Vergi avantajından yararlanmak için tarafınıza gönderilen ödeme belgelerini, beyana tabi gelir vergisi mükellefi iseniz muhasebecinize, ücretli çalışan iseniz çalıştığınız şirketin ilgili departmanına iletmeniz yeterlidir.​